Afgelopen dagen hebben wij mogen genieten van  prachtig zonnig weer in het mooie Italië. Op het moment dat ik de fles zonnebrand pak gaat er een luikje met heerlijke herinneringen in mijn hersenen open. Nog heerlijker vind ik de geur van lavendel. Dat is voor mij Frankrijk, mijn tweede thuis, zon, vrijheid.

Gek is dat hè wat geur met je kan doen. Dat je maar een vleugje van iets hoeft te ruiken en dat je dan als vanzelf wordt meegevoerd naar andere plekken en tijden.

Wist je dat iedereen een ander voorkeurszintuig heeft om de dingen waar te nemen? En dat daarmee ook de verschillen ontstaan in beleving? Dat ontdek je als je met bijvoorbeeld broers en zussen gebeurtenissen uit je jeugd bespreekt: de één herinnert zich duidelijk hoe iedereen er uitzag (visueel), de ander weet vooral nog wat er gegeten werd (gustatoir/smaak) en weer een ander hoort nog de muziek die speelde op de achtergrond (auditief). Zelfs over wat er precies werd gezegd ben je het meestal niet eens.

Doordat we allemaal op een andere manier de dingen opslaan, ‘kleuren’ we dus ook op verschillende manieren ons verleden in. Maar wat kan je doen met vervelende herinneringen? Als je, soms op onverwachte momenten, teruggetrokken wordt naar herinneringen die je liever wilt vergeten? Beelden of geuren die je liever niet meer ziet en ruikt?

Het mooie van coaching met NLP is dat het mogelijk is om deze herinneringen opnieuw ‘in te kleuren’. Je hoeft daarvoor niet eens tot in detail te vertellen wat er precies is gebeurd. Je zult ontdekken dat na het opnieuw taal (en dus betekenis) geven aan de situatie, jouw gevoel daarover ook veranderd.
Bij mij zit het met die zonnebrand en lavendel wel goed!!

Hoe zit dat bij jou?
Wil je meer weten of met me praten?
Mail naar info@jolettebaakmancoaching.nl