Laatst speelde ik met mijn jongens het spelletje ‘wie ben ik’, de variant dat je een post-it op je hoofd geplakt krijgt en dan moet raden wat daar op staat.

Behalve hilarisch ook leerzaam, zeker voor jongere kinderen om te leren hoe je vanuit een bepaalde categorie steeds gedetailleerder kan gaan vragen (en dat het niet zo veel zin heeft om in het wilde weg te gaan vragen: ben ik een olifant, ben ik Messi?)

Het bijzondere is dat je aan de ander vraagt wie of wat jij bent. Dat zette me aan het denken over hoe wij ons presenteren. Wie ben ik? Bepaal ik dat zelf of laat ik dat door anderen bepalen? We willen toch allemaal graag dat anderen een positief beeld van ons hebben. Hoever ga je om dat beeld in stand te houden? En waar is dat beeld op gebaseerd? Vaak ook nog weer op wat je dénkt wat de ander van jou wil zien.

In gesprekken met coachees merk ik dat mensen het lastig vinden om te zeggen wie ze echt zijn. Wat maakt jou specifiek jou? Want zijn jouw kwaliteiten? Als je dat leert zien en verwoorden weet je vaak ook beter wat er bij je past en welke keuzes je wilt maken in het leven.

Heb jij anderen nodig om te weten wie jij bent?