Vanmorgen had ik een mooi coachgesprek met een vrouw die zichzelf vergeleek met een spin die vastzat in haar eigen web. Al die  draadjes van het web stonden voor alle verschillende activiteiten die ze deed. Heel strategisch opgezet om ver te kunnen komen in het leven. Een ambitieuze vrouw met veel kwaliteiten.

Ik vroeg of zij de spin was of dat ze eerder het vliegje was dat erin vloog en opgegeten werd. Zij was de spin. Bij doorvragen bleek dat ze eigenlijk wel wat minder geordend en doelgericht te werk zou willen gaan en dat ze meer oprechte vriendschappen in haar leven zou willen. Ze is op zoek naar een eerlijke balans tussen hard werken en dingen bereiken en tegelijkertijd je leven opbouwen vanuit je eigen identiteit.

Hoe moest dat web er dan uit gaan zien? Ze zag een heel groot web met meerdere spinnen voor zich! Over de vliegjes die erin vlogen en opgegeten worden hebben we het verder niet meer gehad, omdat ik het beeld dat ze zelf bedacht had zo mooi genoeg vond.

Ik probeer bij iedere coachee uit te vinden wat zijn of haar voorkeurstaal is. Is iemand visueel ingesteld of juist heel erg gericht op het gevoel? Blijft iemand maar praten en in zijn hoofd zitten of kan hij dat ook vertalen naar actie?

Soms helpt het mensen om door middel van beelden verder te komen. Bij een volgend gesprek kan ik haar vragen of ze druk is geweest met nog meer draden weven of dat ze andere spinnen in haar web heeft toegelaten.

Ben jij ook een spinnetje in een web met veel (onoverzichtelijke) draadjes? Of heb je misschien het idee dat je in een web beland bent en opgegeten gaat worden?

Erover praten helpt!