Kiezen, hoe doe je dat?

Mijn keuze om te stoppen met mijn werk als docent Frans was niet makkelijk. Daar gingen veel slapeloze nachten aan vooraf. Ik wist wel wat ik niet meer wilde, maar niet wat dan wel. En dat maakte het lastig. Ik liet allerlei vastigheden (salaris, status, vanzelfsprekendheid) los. Voor wat?

Een bekende uitspraak over kiezen is:

‘Elke nee is een ja tegen iets anders.’

Maar ik wist nog niet waar ik ‘ja’ tegen zei.

Waarom vinden we keuzes maken zo moeilijk? Zijn we bang iets te missen als we het één wel doen en het  ander niet? Of vinden we dat we vooral maar veel van alles tegelijk moeten doen omdat we denken dat het zo hoort? Wat voor invloed heeft onze omgeving hier op?

Levert het ons iets op, dat niet-kiezen?  Willen we al die opties openhouden omdat ons dat zekerheid en houvast geeft? Zoveel mogelijk lijntjes openhouden zodat je jezelf niet de schuld kan geven dat je verkeerd gekozen hebt? We willen graag controleren wat niet te controleren valt. En dat geeft onrust en stress.

Ik denk dat veel mensen hierdoor vastlopen. Want door maar alles te doen weet je vaak niet meer wat je zelf echt wilt. En daar ligt de kern: wie ben jij? Wat wil jij? Wat zijn voor jou belangrijke waarden of drijfveren om vanuit te leven? Als je daar eens de tijd in stopt, om dat te ontdekken, zal je merken dat kiezen steeds makkelijker wordt.

Een vriendin vroeg me laatst wat het mij heeft opgeleverd, het opzeggen van mijn baan in het onderwijs. En nu kon ik daar gelukkig wél antwoord op geven: rust, creativiteit en het gevoel dat ik zelf kan bepalen waar ik mijn tijd aan besteed. Voor mij zijn dat belangrijke waarden: autonomie en creativiteit. Daarbij heb ik ontdekt dat ik beter gedij bij rust en als ik veel in de natuur kan zijn. Door daar gehoor aan te geven, is er meer ruimte gekomen om goed naar mezelf te luisteren. Zo maak ik keuzes die bij mij passen.

Wil je ook ontdekken wat er voor jou echt toe doet? Waar jij blij en gelukkig van wordt? Wat jouw waarden in het leven zijn?

Ga op ontdekking, het is echt de moeite waard!

Lees meer over de training: Keuzes maken, hoe doe je dat?