Nu ik alle tijd en energie stop in de dingen waar ik blij van word, heeft lezen ook weer een belangrijke plek in mijn leven. Evenals schrijven. Ik houd een blogpagina bij over onze zoon die bij Vitesse voetbalt, en dat heeft mijn schrijfvirus aangewakkerd. De docent in mij is ook nooit ver weg, dus ik deel heel graag met anderen wat ik ontdekt of geleerd heb. Of dat nu een boek is dat ik gelezen heb, een programma dat aansluit bij waar ik mee bezig ben of een podcast van een interessante lezing.

Kijk maar of er iets interessants voor je bij zit. Als je tips hebt of je wilt dat ik een boek voor je recenseer, neem gerust contact op!

BOEKEN

GRIP – Rick Pastoor

Hoe zorg je ervoor dat er ‘orde’ in je hoofd is en blijft? Ik maak zelf graag lijstjes, maar heb daar na het lezen van het boek van Rick Pastoor nog eens kritisch naar gekeken. Lijstjes kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je uiteindelijk niets doet. De schrijver geeft veel praktische tips om je afspraken te ordenen, zowel zakelijk als privé. Ik heb altijd een boek naast mijn bed liggen om ’s avonds te lezen en mijn voorkeur heeft dan een ‘niet-werk-boek.’ Maar dit boek heeft zoveel praktische, humoristische en herkenbare voorbeelden dat ik het in een paar dagen uit had. Aanrader voor iedereen die zich afvraagt hoe je efficiënt om kan gaan met alle manieren van informatie die tegenwoordig op je afkomt en waarvan je denkt dat je er ‘iets’ mee moet.

Ook nooit meer lijstjes in je hoofd? Bestel

Coachen met NLP
voor dummies – Kate Burton

Deze mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met interessante boeken. Nadat ik de opleiding ‘NLP communicatie en coaching’ heb gevolgd, ben ik me er nog meer in gaan verdiepen. Regelmatig pak ik dit boek er weer bij.  Als ik een gesprek heb met een klant, ga ik altijd op zoek naar oefeningen en informatie. Vaak heb ik een idee of een plan in mijn hoofd en dat check ik dan onder andere in dit boek. Wil jij als leidinggevende of als coach mensen op een dieper niveau begeleiden? Dan is dit boek een echte aanrader! Alle NLP technieken worden besproken. Maar ook de basisvaardigheden van communcatie en contact maken komen aan bod.

Bestel Coachen met NLP via deze link

Morris en Veronica
en het abc der grote woorden – Marnix Pauwels

Al jaren sleep ik mijn kinderen mee naar de bieb. Voor mij zijn bibliotheken een soort waalhalla’s, net als boekenwinkels. De sfeer, de geur, de verhalen, de mogelijkheden. Nu mijn kinderen vaak helemaal niet meer meegaan, ga ik nog steeds via de jeugdafdeling. En daar kwam ik dit pareltje tegen. Ik vind dit genre zo interessant. Het is een prentenboek met verhalen over een Mier en een Vlinder. Maar het gaat over grote thema’s. Toen mijn oma overleed, deelde ik al eens een verhaal op Instagram met de titel ‘Huilen’. Het is een prachtige manier om met je kinderen emoties onder woorden te brengen. Vaak zijn ze niet in staat om te zeggen wat ze voelen en toch begrijpen kinderen hier haarfijn waar het over gaat. En kan je in een moeilijk situatie zeggen: ‘Weet je nog wat Mier toen zei?’

KOPEN EN LEZEN 🙂

Het was in een boekhandel in Utrecht dat ik dit boek zag liggen. Het uiterlijk en vooral de titel raakten me direct. Ik hoor mezelf dat zo vaak zeggen: ‘Ik moet nog even kijken of ik kan.’ Gewoon, omdat iets me overvalt en ik dan niet weet of ik het aankan/er zin in heb. Ik heb staan schaterlachen in de winkel terwijl ik enkele passages las. Als je zo hardop kan lachen en zoveel herkenning leest, kan je niet anders dan dit boek kopen. Liesbeth legt uit hoe het kan dat sommige mensen niet van kantoortuinen houden, oprecht tijd voor zichzelf nodig hebben om op te laden maar ze geeft ook tips voor acceptie. Voor en door de introverte mens.

Wil je meer weten over introverte mensen? Koop het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’

De lijst – Yuval Abramovitz

Het enthousiasme van de schrijver is aanstekelijk en irritant tegelijk, maar er staan veel zinnige dingen in die aansporen tot nadenken. Yuval daagt zijn volgers op sociale media uit om hun dromen publiekelijk te delen. Hij vraagt zich af waarom mensen het zo moeilijk vinden om hun dromen uit te spreken. Voor een deel heeft dat te maken met het feit dat als je kenbaar maakt wat je graag wilt, je je daar ook aan moet houden, het schept een verplichting en daar zien mensen dan toch tegenop. Een andere reden is dat anderen iets van jouw droom kunnen vinden. Yuval vindt juist dat je door het te delen anderen uitnodigt om jou te helpen bij het verwezenlijken van je droom. Voor een groot deel klopt dit verhaal met het mijne. Ik heb al heel lang de wens ‘iets voor mezelf’ te beginnen. Maar het niet heel concreet maken van mijn plannen, samen met de vraag wat anderen er eventueel van zouden vinden resulteerde in (vast herkenbaar) uitstelgedrag. Vanaf het moment dat ik zeker wist dat ik graag een coaching praktijk op wilde gaan zetten ben ik gaan ontdekken hoe belangrijk het is dat ik daarover praat. Dat geeft anderen de mogelijkheid mij kritisch een spiegel voor te houden. Waarom wil ik dit? Wat denk ik toe te voegen? Hoe ga ik het aanpakken? Hoe denk ik aan klanten te komen? Door daar antwoord op te moeten geven, vormden mijn ideeën zich en werden ze steeds concreter. Ik schreeuw nog steeds niet van de daken wat ik allemaal doe, maar langzamerhand word ik er wel steeds beter in om al die dingen waar ik blij van word te combineren en daar hard voor te werken. Wil je praktisch aan de slag met ‘jouw droom’? Dan is dit boek fantastisch!

Je kan hem via deze link kopen.

Jan Derksen – Het narcistisch ideaal

Een lezing over curlingouders, dat sprak me wel aan. Ik had laatst al een blog geschreven waarin ik de term ‘helicopterouders’ gebruikte. En ik vraag me vaak oprecht af: wel of niet curlen? Moeten we het onze kinderen makkelijk maken? En met welk doel: ze nu een onbezorgde tijd geven of ze klaarmaken voor een kansrijke toekomst? Volgens klinisch psycholoog Jan Derksen weigeren jongeren van tegenwoordig een hindernis te nemen. In de lezing refereerde hij aan dit boek waarin hij verder op dit fenomeen ingaat. Een must voor ouders die serieus na willen denken over hun opvoedkunsten en het beste willen voor hun kinderen.

Bestel Het narcistisch ideaal

Ik loop regelmatig mijn favoriete boekhandel (Dekker van de Vegt) in Nijmegen in om te kijken of er nog interessante nieuwe boeken zijn. Tussen alle bullet journals is dit dagboek een verademing! Als je ervan houdt om je gedachten op papier te zetten, is dit boekje een ontzettend leuke manier om er meer inhoud aan te geven. Elke dag beschrijf je, op basis van verschillende vragen, hoe het met je is, waar je dankbaar voor bent en welke positieve affirmatie je bijvoorbeeld deze dag wil gebruiken. Wat ik er extra leuk aan vindt is dat er eerst een duidelijke uitleg wordt gegeven over de positieve psychologie. ‘Het leven is wat onze gedachten ervan maken.’ (p.53)

Bestel Het 6 minuten dagboek via deze link

ARTIKELEN

Na een webinar over positieve psychologie ben ik wat verder gedoken in het feit dat je geluksgevoel verdeeld kan worden in 50/40/10.

Lees mijn blog hierover of lees verder in dit artikel:

https://www.trouw.nl/nieuws/geluk-is-een-werkwoord~b0539e37/