Ken je het programma ‘Het perfecte plaatje’? Bekende Nederlanders krijgen daarin de opdracht om van verschillende situaties, personen en voorwerpen een foto te maken. De deelnemers zijn geen professionele fotografen en dus kost het ze best wat moeite om de opdracht goed uit te voeren. De belichting moet goed zijn, de meewerkende voorwerpen moeten niet ineens het beeld uitlopen, de compositie is belangrijk, de sluitertijd en zo zijn er nog een heleboel zaken waar ze op moeten letten. Na het schieten van de foto’s komt het selecteren: welke is de mooiste? Welke geeft de opdracht het best weer?

Het doet mij elke keer weer denken aan ons eigen leven. Er zijn verschillende factoren die mede bepalen hoe ‘perfect’ we ons leven vinden. Het hebben van interessant werk, reizen, partnerkeuze, uitdaging in sport (waarom wil iedereen tegenwoordig de marathon lopen of heel vaak bepaalde heuvels in Frankrijk opfietsen?) Zelfs als dat leven een beetje ongelukkig en gebrekkig is doen we nog vaak ons best om in ieder geval een mooi en gelukkig beeld naar buiten toe te laten zien.  Welk plaatje kiezen wij voor onze omgeving? De mislukte foto’s liever niet, toch? En de jury is kritisch, die ziet alles. Net als onze volgers.

Wil jij afhankelijk zijn van de goedkeuring van zo’n plaatje? Laat jij je leven beheersen door het wel of niet liken van jouw leven? Of bepaal je zelf wat jouw leven waardevol maakt? Durf je naar de kern, naar je hart te gaan en daar te bepalen hoe het er voor jou uit moet zien? En vooral, kan je accepteren dat levens niet perfect zijn? Dat het leven geen perfect plaatje ís? Iedereen heeft zijn sores. Iedereen heeft gedoe in zijn leven. Lastige momenten. Praat daar eens over met elkaar! Je bent niet de enige die het af en toe allemaal niet op een rijtje heeft of het leven ingewikkeld vindt. Dàt delen levert pas veel moois op!