Vorig jaar maakte ik er al vaker een gewoonte van.
De dag beginnen met focus. Er raast vaak van alles door mijn hoofd. Belangrijke en minder belangrijke dingen. Dingen die vandaag moeten gebeuren, dingen waar ik langer over na wil denken, dingen die voor over een maand op de planning staan.

Door daar aan het begin van de dag een scheiding in te maken, word ik op de dag zelf productiever. Wat moet echt vandaag? Wat wil ik vandaag? En daar begin ik dan ook mee. Ik werk op deze sneller dan wanneer ik alles in die grote brei laat. Heb ik een afspraak die veel energie vraagt? Dan houd ik daar rekening mee. Als er dan tijd over blijft kan ik die besteden aan ideeën die verder uit gewerkt kunnen worden.
Zo trek je het ‘ooit’ naar nu.

Maandag 3 januari ben ik er eens voor gaan zitten.
Ik ben 2021 ziek geëindigd maar ik voel me weer fris en fit en bruis weer van de plannen. Wat wil ik dit jaar? Hoe zorg ik ervoor dat bepaalde wensen niet eeuwig in het rijtje ‘ooit’ blijven staan? Blijf ik dromen of ga ik nu aan de slag?

Om focus te krijgen heb ik eerst gekeken naar wat voor mij belangrijk is, de zogenoemde waarden. Afgelopen jaar werd ik erg blij van inspireren, verbinden en bemoedigen. Daar wil ik komend jaar verder mee. Hoe kan ik dat zo concreet mogelijk maken? Blijven hangen in termen als ‘meer schrijven’ of ‘vaker coachen’ is te onduidelijk.

De focus voor mij ligt dit jaar op een combinatie van coaching en schrijven. Ik wil het allebei. Als coach moet ik blijven laten zien dat ik er ben. Als mensen niet weten dat ik er ben of wat ik doe, zal niemand naar me toe komen.

Hetzelfde geldt voor schrijven. Die letters komen niet vanzelf op papier, en op inspiratie wachten is onzin. Het is gewoon werk waar je voor moet gaan zitten.

Vorige week kreeg ik een Focus Planner van Psychologie Magazine. Deze ga ik komend jaar gebruiken. Voordat ik ben gaan lezen heb ik eerst zelf bedacht wat ik graag komend jaar wil doen. Ik heb dat opgeschreven, uitgeknipt en voorin het boek geplakt.
Ter herinnering.

Elke keer als ik afdwaal, of denk dat ik het te druk heb, kan ik dit rijtje erbij pakken.
Wat is mijn focus, wat wil ik graag?
De volgende stap is dat ik daar concreet actiepunten bij schrijf.

Wil jij ook focus in de dingen die je doet?
Of wil je achterhalen waarom je de dingen doet zoals je ze nu doet?
Hoe bepaal je wat belangrijk is voor jou?
Wat zijn jouw waarden?

Wil je iets bereiken maar weet je niet hoe?
Ik kan je helpen je doel te halen.
En focus te houden!

Stuur me een bericht, ik zie je graag!