Mijn jongste zoon (6) wil  niet op voetbal terwijl hij toch een heel aardig balletje kan trappen, er ook wel veel plezier in heeft en het hem eigenlijk met de paplepel is ingegoten door zijn oudere broer en zus. Misschien ligt daar wel zijn niet-willen. Hij heeft, in zjin ogen, een broer en een zus die goed kunnen voetballen en hun hele week daaromheen organiseren. En zoals zij dat doen, zo kan hij dat niet. Dus denkt hij dat hij nog niet goed genoeg is.

Hetzelfde met zwemles. Toen ik hem de vraag stelde of hij daar op wilde zei hij: ‘Nee, want dat kan ik nog niet.’ Hij wil de dingen dus pas als hij ze al kan. Gelukkig heeft hij nu zijn eerste diploma en gaat, als enige in ons gezin, met veel plezier zijn B halen! Eerst iets kunnen voordat je het durft laten zien.

Ik realiseerde mij laatst dat ik ook best wel zo in elkaar zit. Voordat ik voor mezelf begon, had ik al langer die droom om dat te gaan doen. Onbewust vergeleek ik mijzelf dan met andere (power) vrouwen en dichtte deze kwaliteiten toe die ik zelf niet dacht te bezitten. Zelfverzekerd, commercieel, ondernemend, creatief, vastberaden…. Waardoor ik met mijn idee bleef rondlopen maar er niets mee deed. Ik wil er eerst zeker van zijn dat ik geen steek heb laten vallen en dan pas durf ik te gaan. Daarmee vergeet ik dat het leerproces erbij hoort en de mooiste fase is! Uitproberen en daarvan leren.

Gelukkig heb ik afgelopen jaar geleerd om uit die niet-productieve spiraal te stappen. Ik heb jarenlang anderen bestudeerd (zoals mijn zoontje ook doet) en nu denk ik: ik kan dat op mijn manier! Het voelt alsof je van de hoge duikplank springt. Je wilt heel graag maar misschien toch ook niet. Die kriebels in je buik!! Weet jij nog hoe dat voelt? Het is heel spannend, en juist daardoor krijg je toch zin om nog een keer te gaan?!!

Wanneer heb jij voor het laatst een duik gemaakt?

Wil je wel maar durf je niet? Of weet je niet hoe (een salto of toch maar gewoon recht naar beneden)? Neem gerust contact met me op, doen we het samen!