Ben jij bij elke gelegenheid dezelfde persoon? Of is er een verschil in de rol die je hebt als (bijvoorbeeld) ouder en die van werknemer? Gedraag je je nog weer anders als je met je vrienden aan het sporten bent?

Met vriendinnen heb ik  het er wel eens over dat je de hele dag uiterst lief, zorgzaam en geduldig kan zijn voor je klanten, collega’s of leerlingen uit je klas, maar als je dan thuiskomt lijkt al die liefde,   zorgzaamheid en al dat geduld ineens op en hoor je jezelf mopperen op die schoenen waar je voor de zoveelste keer over struikelt en ‘waarom kan niemand hier eens opruimen’? Blijkbaar moet ik in de rol die ik als moeder heb ervoor zorgen dat het thuis altijd keurig opgeruimd is. De vraag is wie dat voor mij bedacht heeft….

Kan je spreken van verschillende versies van jezelf?

Bestaat er, daaruit voortvloeiend, ook een ‘beste’ versie van jezelf?

Het mooie is, en dat mocht ik afgelopen week ook weer ervaren, dat mensen bij coaching al die verschillende rollen loslaten.  Mensen komen juist om door al die laagjes heen te laten prikken. Iets wat ik graag doe. Ontdekken wie iemand echt is. Bij mij hoeven ze ook niks. Niemand die ze daar beoordeeld op het ouder-zijn of op het goede-werknemer-zijn. Of op het meest-attente-vriendin-zijn. Ze komen bij mij om juist terug te gaan naar de kern van wie ze zijn. Los van al die rollen, wat blijft er dan over? Dat is waar ik het met ze over heb. Dat geeft lucht en ruimte om te praten over gedachten en gevoelens die anders meer op de achtergrond blijven.

Zijn ze daar de beste versie van zichzelf?

Ik zou eerder zeggen: daar ligt de basis van wie ze zijn. Je beste versie zit al in je, dat is namelijk wie jij bent. Op het moment dat je gaat begrijpen wie je bent kan je die eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden meenemen naar het dagelijks leven. Wat je ook doet en met wie je ook bent. Langzaam zullen er dan kleine veranderingen plaatsvinden en word je een steeds completere versie van jezelf.

Misschien dat er dan nog eens een dag komt dat je thuiskomt van je werk, je wéér over allerhande rotzooi struikelt en besluit daar hard om te lachen om vervolgens eerst maar eens lekker op de bank te ploffen.